Za pomoč pokličite 112 | E-pošta: info@pgdprozin.si

Naš prosti čas za vašo varnost

Požarna varnost in prosti čas


Dopuste, počitnice, praznike in vikende lahko preživljate na morju, potovanjih, v gorah ali pa kar doma. Ne glede na to, kje preživljate prosti čas, ne pozabite, da lahko kadarkoli zagori. Da bo prosti čas minil brezskrbno in veselo, je pomembno, da poznate preventivne ukrepe, s katerimi lahko preprečite nastanek požara.

Pred odhodom na dopust

Preden zapustite dom, ga zaščitite pred vlomilci, enako pomembno pa je, da poskrbite tudi za požarno varnost. Pred odhodom na dopust si vzemite nekaj časa in preverite, če ste storili, kar je mogoče, da preprečite nastanek požara.

Ugasnite in iz električnega omrežja izklopite gospodinjske aparate (likalnik, sušilnik, opekač, grelnik vode in podobno) ter elektronske naprave (televizor, radio, računalnik in podobno). Izklopite polnilne postaje akumulatorskih naprav (sesalnik in podobno). Naprav ne puščajte v stanju pripravljenosti.

Med vašo odsotnostjo ne polnite električnih koles, skirojev, rolk, skuterjev in podobno.

Poskrbite, da bodo garaže, delovne sobe, podstrešja in kleti pospravljeni. Lahko vnetljive in gorljive snovi hranite v zaprti prvotni embalaži, v primerno zračenem prostoru, stran od ognja in vira toplote. Več: Kako ravnamo ob nesreči z nevarnimi snovmi v gospodinjstvu

Zaprite plinsko jeklenko, da preprečite uhajanje plina in eksplozijo. Več: Jeklenke z utekočinjenim naftnim plinom

Izpraznite pepelnike, še prej navlažite vsebino. V stanovanju ne puščajte prižganih cigaret.

Vrata med prostori zaprite, saj s tem upočasnite širjenje požara.

Ugasnite vse luči.

Naslov in telefonsko številko kraja dopustovanja oziroma številko mobilnega telefona pustite pri sosedih, sorodnikih ali prijateljih, da vas lahko pokličejo, če pride do nesreče.

Osebe, ki bodo ostale doma, poučite o nevarnosti požara in preventivnih ukrepih ter o tem, kako poklicati na številko 112. Pogovorite se, kako se lahko varno evakuirajo ob požaru. Več: Napotki prebivalcem, Napotki za starostnike v primeru požara, Ko zagori, pomoč potrebujemo vsi

Če potujete pozimi, poskrbite tudi za kurilne in grelne naprave. Ugasnite in iz električnega omrežja izklopite električne grelne blazine in odeje, električne radiatorje, kaloriferje in podobno. Prepričajte se, da je ogenj v kaminu ali peči popolnoma ugasnil. Ohlajen pepel s kovinsko lopato pospravite v kovinsko vedro in ga zmočite z vodo, da se popolnoma ohladi. Vedra s pepelom ne puščajte v stanovanju, temveč ga odnesite ven in popolnoma ohlajenega (ko ni več nevarnosti vžiga) odložite. Več: Varna uporaba kurilnih in grelnih naprav, Varna uporaba električnih grelnih blazin in odej

Na poti

Poleti je zaradi suhega vremena lahko povečana požarna ogroženost naravnega okolja in s tem povečana možnost za nastanek požara. Več: Kako ravnamo ob požaru v naravi

Med vožnjo ali počitkom na parkirišču ne odmetavajte gorečih ali tlečih delcev (npr. cigaretnih ogorkov).

Vozila ne parkirajte v visoki travi.

Če na poti naletite na požar v naravi in je cesta zaprta, upoštevajte obvestila o zaporah cest in navodila pristojnih služb ter ustrezno prilagodite pot.

Če vozilo zagori v predoru, ustrezno ukrepajte. Več: Kako ravnamo ob požaru v predoru

V vozilo namestite ustrezen gasilnik. Več: Uporaba gasilnika v osebnem vozilu

Na dopustu

V tujini se pozanimajte, na katero številko lahko pokličete gasilce ali druge reševalne službe.

Hotel, apartma, hostel, koče in podobno

Po prihodu se seznanite s hišnim redom, z načrtom evakuacije in navodili, kaj storiti ob požaru. V sobah so navadno obešeni na notranji strani vrat ali pa jih dobite na recepciji.

Skladno z načrtom evakuacije preverite, kako bi se ob požaru lahko evakuirali. Oglejte si, kje potekajo evakuacijske poti in kje so zasilni izhodi ter ali so prosti in prehodni. Preštejte, koliko vrat je med vašo sobo in zasilnim izhodom (med požarom je vidljivost zaradi dima lahko zmanjšana). Več: Evakuacija iz objekta v primeru požara

Preverite, kje so nameščeni ročni javljalnik požara, gasilniki in hidranti s poltogo cevjo.

Upoštevajte prepovedi glede kajenja in uporabe lastnih grelnih in kuhalnih naprav. Kuhajte le v tistih namestitvah, kjer je to dovoljeno.

Ko polnite baterije mobilnih naprav, fotoaparatov in drugih naprav, upoštevajte navodila proizvajalca. Ne preobremenjujte vtičnic.

Če je kajenje dovoljeno (kadilske sobe), nikoli ne kadite v postelji. Uporabljajte negorljive pepelnike.

Pred spanjem ali preden zapustite namestitev, preverite, če ste izklopili naprave. Še posebno pozorni bodite na naprave, ki oddajajo toploto (štedilnik, grelnik vode, sušilec las, grelne naprave in podobno).

Kamp

Po prihodu v kamp se seznanite s hišnim redom in z navodili, kaj storiti ob požaru. Dobite jih na recepciji.

Preverite, kje v kampu so nameščeni gasilniki in hidranti s poltogo cevjo.

Prostor pred šotorom, počitniško prikolico in avtodomom očistite gorljivih snovi (iglice, suha trava, storži in podobno).

Šotori, počitniške prikolice in avtodomi so narejeni iz gorljivih materialov. Tudi predmeti, kot so spalne vreče, brisače in obleke, hitro zagorijo.

V šotoru ne kuhajte. Pri postavitvi štedilnika/kuhalnika upoštevajte varno razdaljo od šotora, počitniške prikolice oziroma drugih gorljivih snovi.

Med pripravo hrane naj bo štedilnik/kuhalnik ves čas pod nadzorom. Ko prenehate kuhati, ga ugasnite.

Za razsvetljavo ne uporabljate sveč. Uporabljajte svetila na baterije, plin, elektriko ali sončno energijo (solarna svetila).

Žar kurite le na urejenih mestih, ki so v kampu določena in označena. Kurišče mora biti obdano z negorljivim materialom, prostor okoli njega pa očiščen vseh gorljivih snovi. Ogenj mora ves čas nadzorovati odrasla oseba. Po končanem kurjenju ogenj popolnoma pogasite. Ob močnejšem vetru ali močnejših sunkih vetra ne kurite, če pa ste že začeli, takoj prenehajte in ogenj pogasite.

V počitniško prikolico in avtodom namestite ustrezen javljalnik požara oziroma javljalnik ogljikovega monoksida, gasilnik ali požarno odejo.

Plovila

Po prihodu v marino se seznanite s hišnim redom, z načrtom evakuacije in navodili, kaj storiti ob požaru. Dobite jih na recepciji.

Preverite, kje v marini se nahajajo gasilniki in hidranti s poltogo cevjo.

Čeprav ste na vodi, je tudi na plovilih nevarnost požara velika, saj so narejena iz gorljivih snovi.

Če lahko na plovilu kuhate, upoštevajte preventivne ukrepe za preprečitev požara.

Bodite previdni pri kajenju.

Redno vzdržujte napeljave na plovilu.

Iz bližine motorja odstranite gorljive snovi in vnetljive tekočine, ki bi se lahko zaradi toplote, ki jo oddaja motor, vnele.

Ko točite gorivo, ne kadite.

Na večje plovilo namestite ustrezen javljalnik požara oziroma javljalnik ogljikovega monoksida, gasilnik ali požarno odejo.

Če ste na križarjenju, upoštevajte varnostna navodila in prepovedi glede kajenja. Udeležite se vaje evakuacije.

Po vrnitvi z dopusta

Preverite delovanje javljalnikov požara in ogljikovega monoksida. Več: Javljalniki

Preživljanje prostega časa doma in zabave

Tudi ko preživljate prosti čas doma ali organizirate zabave in praznovanja, ne pozabite na požarno varnost. Več: Požar v objektu

Zabave na prostem

Ob zabavah na prostem, kjer je odprt ogenj (sveče, bakle, žar, kurišče in podobno), naj ogenj ves čas nadzoruje odrasla oseba. Po končani zabavi ugasnite sveče in bakle ter pogasite ogenj na žaru in kurišču.

V bližini ognja pazite na otroke in hišne ljubljenčke.

Če kurite na prostem, upoštevajte morebitne razglase požarne ogroženosti naravnega okolja. Kurišče mora biti obdano z negorljivim materialom, prostor okoli njega pa očiščen vseh gorljivih snovi. Ogenj mora ves čas nadzorovati odrasla oseba. Po končanem kurjenju ogenj popolnoma pogasite. Ob močnejšem vetru ali močnejših sunkih vetra ne kurite, če pa ste že začeli, takoj prenehajte in ogenj pogasite. Več: Kako ravnamo ob požaru v naraviNapotki za kurjenje kresov

Vedno imejte pripravljen gasilnik, vedro z vodo, cev za zalivanje ali druga sredstva, s katerimi lahko pogasite začeten požar.

Če gostje kadijo, določite varno mesto za kajenje. Zagotovite dovolj pepelnikov iz negorljive snovi. Po končani zabavi preglejte blazine na vrtnem pohištvu in koše za odpadke, če morebiti med njimi ni tlečih ogorkov.

Pirotehnične izdelke uporabljajte po navodilih proizvajalca in skladno s predpisi. Več: Varna uporaba pirotehničnih izdelkov

Zabave v stanovanju

Pri prazničnih okrasitvah za božič, novo leto, rojstne dneve, noč čarovnic in podobno se požarna varnost doma ne sme zmanjšati.

Dom okrasite z okraski, ki so narejeni iz težje gorljivih snovi.

Preden namestite lučke, preglejte kable in ne preobremenjujte vtičnic. Več: Požar na gospodinjskih napravah

Sveče naj stojijo na trdni in negorljivi podlagi, na primer v negorljivem svečniku. Ne postavljajte jih na prepih ali v bližino gorljivih snovi. Sveče naj nikoli ne gorijo brez nadzora. Postavite jih tako, da jih otroci in hišni ljubljenčki ne bodo dosegli. Po končani zabavi sveče ugasnite. Več: Varna uporaba sveč

Pri izbiri, postavitvi in okrasitvi novoletne smreke upoštevajte navodila, s katerimi lahko preprečite požar. Več: Požarna varnost med božičnimi in novoletnimi prazniki

Pazite na dogajanje v kuhinji. Prižganega štedilnika, pečice, grelnika vode, fondija, opekača in drugih naprav, v katerih pripravljate hrano, ne puščajte brez nadzora.

Če gostje kadijo, določite varno mesto za kajenje. Zagotovite dovolj pepelnikov iz negorljive snovi. Po končani zabavi preglejte blazine na sedežnih garniturah in koše za odpadke, če morebiti med njimi ni tlečih ogorkov.

Če so na zabavi prisotni otroci, pospravite predmete, ki lahko povzročijo požar (sveče, vžigalice, vžigalnike in podobno). Poskrbite, da se otroci ne igrajo preblizu kamina ali peči. Pred prižgan kamin namestite varnostni zaslon.

Poskrbite za varnost hišnih ljubljenčkov. Preprečite, da bi grizli kable, prevrnili sveče in podobno, saj lahko tako povzročijo požar.

Otroci in počitnice

Počitnice otrokom prinašajo veselje in zabavo, več pa je tudi priložnosti, da pride do požara.

Če so otroci med počitnicami sami doma, jih poučite o nevarnosti ognja, vzrokih za nastanek požara in preventivnih ukrepih ter o tem, koga poklicati, če zagori. Poučite jih o številki 112, saj je pomembno, da jo poznajo tudi otroci in da znajo nanjo poklicati.

Pogovorite se, kako se lahko ob požaru varno evakuirajo. V pomoč so vam lahko vsebine za otroke (zgodbe, zgibanke, plakati, didaktične igre). Več: Vsebine za otroke in mladinoNamizne didaktične igreJežkova hiša

Pospravite predmete (sveče, vžigalice, vžigalnike in podobno), ki lahko povzročijo požar, če bi se otroci igrali z njimi.

Postani naš član

Želiš postati član našega društva? Želiš pomagati drugim in s svojim prostovoljnim delom prispevati k razvoju društva? Izpolni pristopno izjavo.

Dogodki

Grafični prikaz dogodkov

Meteo

Facebook

RSS Gasilska zveza Slovenije

 • PRILAGODITEV DECEMBRSKIH AKTIVNOSTI ZARADI EPIDEMIJE
  V letošnjem letu moramo zaradi epidemije prilagoditi decembrske aktivnosti. Zato smo skupaj s podjetjem Kovanček Group d.d. pripravili obširnejšo akcijo zbiranja donacij, kar je predstavljeno v priloženem dopisu, ki smo ga s prilogami danes poslali na gasilske zveze.
 • PREKLIC IZVAJANJA TEČAJEV GZS DO NADALJNJEGA
  Zaradi epidemioloških razmer in podaljšanja vladnih ukrepov vas obveščamo, da odpovedujemo tudi tečaje, ki so bili načrtovani v naslednjem tednu, od 30. novembra do 6. decembra 2020, oziroma do nadaljnjega. O nadaljnji izvedbi tečajev pa vas bomo, glede na epidemiološke razmere sproti obveščali. Obvestilo velja do preklica.
 • KORONAVIRUS – NAVODILO ZA GASILCE 2. VAL – dopolnitev 27.11.2020
  V Sloveniji se soočamo z drugim valom epidemije in nezadržnim širjenjem koronavirusa. Podatki se spreminjajo iz ure v uro in pristojne inštitucije vsakodnevno sprejemajo ukrepe in izdajajo strokovna priporočila za omejitev širjenja. Gasilska zveza Slovenije je izdala navodila, ki vsebujejo navodila za delovanje gasilskih enot za vse nivoje v gasilski organizaciji ter navodila za uporabo opreme in zaščitnih […]
 • 1. FEBRUAR 2021 – PRENEHANJE DELOVANJA STARE SPLETNE STRANI GZS
  Obveščamo, da bo 1. februarja 2021 prenehala delovati stara spletna stran Gasilske zveze Slovenije. Do takrat pa lahko do nje dostopate preko nove spletne strani – ARHIV.
 • SPREMLJAMO UKREPE OB PANDEMIJI
  16.11.2020 – Vlada je za 30 dni podaljšala epidemijo Vlada Republike Slovenije izdala Odlok o razglasitvi epidemije nalezljive bolezni COVID-19 na območju Republike Slovenije. Odlok začne veljati 18. novembra 2020 in velja 30 dni. Vir: https://www.gov.si/novice/2020-11-16-vlada-za-30-dni-podaljsala-epidemijo/ 12.11.2020 – Vlada je na 39. seji sprejela ukrepe glede zajezitve epidemije Vlada je sprejela spremembe Odloka o začasni delni […]

RSS GZ Celje